167 dana tišine o slučaju “Helikopter”

Prošlo je pola godine od pada vojnog helikoptera u kojem je poginulo sedam osoba. Iako meseci od tragedije prolaze, epilog se ne nazire. Svi upiru prst u Tužilaštvo koje vodi predistražni postupak, dok tamo nemaju podatak ni koliko bi predistraga mogla da traje.

Umesto da odbrojavamo do epiloga i dalje samo brojimo dane od kada se nesreća dogodila. Tačno šest meseci nije poznato ko je odgovoran, a 167 dana traje predistražni postupak.

U Tužilaštvu za N1 kažu: Po zakonu istraga može trajati u nedogled, a u toj fazi ne izlaze sa informacijama u javnost. Ćutanje Tužilaštva odobrava bivši ministra unutrašnjih poslova – sada advokat.

“Verovatno se rade ta veštačenja koja su tužilaštvu neophodna. Dakle, ne znam koliko na to tužilac može da utiče s  obzirom na to da se radi verovatno o veštačenjima nekih delova, sklopova mašinskim, a to je pitanje veštaka, ne tužioca. A može da traje, ne znam, nema tu limita koliko to može da traje, ali ja verujem da će se to završiti verovatno posle Nove godine”, kaže Božo Prelević.

Da li koju informaciju više o istrazi ima prvi čovek vojske nismo saznali na proslavi Dana Vojne policije. On nas je uputio na upravu.

A preko uprave je, zaista, odgovor stigao:

“Opšti interes je da istraga o padu helikoptera bude što pre okončana. Međutim, to nije razlog da se vrši bilo kakav pritisak na rad Tužilaštva i utiče na njihovu nezavisnost. Sve je u njihovim rukama i ne sumnjam u njihovu kompetentnost i valjano okončanje istrage. Ono što je u rukama Ministarstva odbrane jeste briga o porodicama nastradalih. Ne mislim, pri tome, samo na ono što im sleduje po zakonskoj regulativi, naše je da im se nađemo u svakom trenutku, kada postoji njihova potreba i bilo kakva mogućnost da im izađemo u susret, zato smo u stalnom kontaktu“, navodi se u saopštenju.

I dok u Ministarstvu čekaju Tužilaštvo, čovek koji je i pre sudskog epiloga preuzeo krivicu za pad helikoptera, sa čuđenjem se nedavno zapitao zašto slučaj ikoga i zanima.

“To govori o licemerju nas Srba, svih nas koji smo prećutali i pad u Slovačkoj, gde su išli takođe da spašavaju nekog dečaka, eno u Engleskoj 12 ili najmanje 12 mrtvih, ko zna koliko će biti… Pa, nisam video da je neko tu temu pokretao i pitao ko će da podnosi ostavke. To su stvari koje se u životu dešavaju”, kaže premijer Aleksandar Vučić.

A dešava se i to da vojničke tragedije zauvek ostanu pod velom tajni – kao na primer ubisto gardista na Topčideru.

N1

Author: KvCafe