Bitcoin i druge kriptovalute, kako cela stvar funkcioniše i čemu to služi

Svi su čuli i svi znaju za Bitkoin, ali retko ko je u stanju da objasni njihovu suštinu i da više detalja. Da, to je digitalni novac koji postaje sve popularniji u svetu, ali malo kome je jasno kako kako da ga zaradiš, gde da ga naplatiš ili potrošiš.

BTC je kriptovaluta koju je 2009. pokrenula osoba ili grupa ljudi pod pseudonimom Satoshi Nakamoto.

Za razliku od ostalih valuta, ova kriptovaluta nije bazirana na zlatnoj podlozi, nema zemlju porekla i iza nje ne stoji nijedna država niti bankarska organizacija.

BTC je u potpunosti digitalna valuta, i može se dobiti iz procesa koji se zove „rudarenje“ (mining). Valuta se može majnovati pomoću običnih računara kao i specijalizovanih konfiguracija. Oni pokušavaju da konstantno rešavaju seriju matematičkih algoritama, a od brzine njihovog rešavanja zavise brzina i efikasnost njegovog rudarenja. Rudarenje je, inače, automatski proces koji računar obavlja u kontinuitetu i moguće je da to obavlja 24h dnevno, svaki dan u nedelji.

Bitkoin zaista poseduje značajne prednosti u odnosu na standardne valute. Pre svega, Bitkoin transakcije ne zahtevaju nekakvog posrednika, tj moguće ih je obaviti bez banke, te samim tim nema nikakve bankarske provizije. Zatim, sve Bitkoin transakcije su anonimne, što ljudima daje osećaj privatnosti i sigurnosti.

Sve mane Bitcoina su direktno povezane sa njegovim prednostima. Zbog nepostojanja banke, povraćaj novca u slučaju da neko ne isporuči plaćenu uslugu ne može biti regulisan nekim zakonom. Jednostavno, ako nekom platite u Bitcoinima, a taj neko vas zezne, kome ćete se obratiti? Nikome. Otprilike  oko 45% Bitcoin transakcija se završi prevarom nažalost. Upravo iz tih razloga postoje onlajn menjačnice, gde za odgovarajući procenat možete konvertovati Bitcoin u standardne valute.

Alternative Bitcoinu

Bitcoin nije jedina kriptovaluta u opticaju, u međuvremenu su se kreirale stotine valuta ovog tipa. Čitanje kripto foruma, praćenje trenda pada i rasta valuta u odnosu na dolar i savetovanje s nekim ko je iskusan u rudarenju i trgovini kriptovalutama je  neophodno ako želite da uradite nešto na ovom polju. Postoje već interesantne i moderne valute kao što su Etherium, Litecoin, Verge, Ripple i mnoge druge.

Još jedan sjajan projekat koji Vam može biti interesantan je MGO crypto price.

Čitajte redovno blogove koji prate dešavanja u kriptosferi kao što je Cryptodetail

Author: KvCafe