BUDITE SPREMNI: Vaša deca neće imati penziju

Generalni direktor Đenerali osiguranja u Srbiji Andrea Simonćeli izjavio je da je sasvim sigurno da današnja deca u Srbiji neće imati penziju.

Simonćeli je na konferenciji za novinare kazao da je stanje osnovnih, državnih penzijskih fondova u skoro svim zemljama sveta takav da generacija današnje dece kada dođe vreme za to, neće imati penziju ili će imati sasvim mali iznos koji im neće biti dovoljan za život.

„Zbog toga je neophodno da poraste svest o značaju dobrovoljnih penzijskih fondova, koji će u budućnosti samo rasti. Svako od vas mora da shvati da se niko drugi neće brinuti za vašu budućnost osim vas samih”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji potpuno nerazumevanje uloge, funkcionisanja i prinosa koji donosi ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove.

Sa druge strane, smatra da mali procenat onih koji uplaćuju u Srbiji za privatnu penziju nije posledica toga što je baš tolika besparica jer kako kaže, vidi da se ima i za kafu, i za izlazak i za letovanje.

On je kazao da uslovi za to postoje jer u Srbiji postoje dobri penzijski fondovi.

Simonćeli je takođe naveo da industrija osiguranja ne traži od vlasti nikakve nove povlastice ali traži podršku za opštu kampanju koja bi podigla svest o značaju štednje za privatnu penziju.

Kazao je i da većina smatra da su nekretnine najbolje ulaganje ali da to nije tačno jer cene nekretnina idu i gore i dole, dok ušteđevina kroz dobrovoljni penzijski fond može samo da raste.

B92

Author: KvCafe