Dveri i IK Catena Mundi vas pozivaju na tribinu : „Rusofobija kod Srba 1878-2017.“

Позивамо све Краљевчане да у петак, 24. новембра дођу на трибину поводом књиге Дејана Мировића „Русофобија код Срба 1878-2017“.

Трибина ће бити одржана у сали Скупштине града, у петак, 24. новембра са почетком у 19 часова. Публици ће се обратити:

  • Др Зоран Чворовић;
  • Др Владимир Димитријевић;
  • Др Дејан Мировић, аутор.

О књизи

Књига Дејана Мировића покрива широк историјски лук русoфобских садржаја у јавном животу Србије, од Берлинског конгреса и развоја вишестраначја у Србији, па до данашњих дана. Дејан Мировић се наслања на теоријска истраживања европских и руских аутора који су се већ бавили русофобијом, Дела Кјезе, Ханеса Хофбауера, Ги Метана и Шафаревича, али је истовремено и оригинална у увиђању на који начин се русофобска схватања преносе у деловање политичке и културне елите једне државе чији народ је традиционално русофилски.

Аутор тиме осветљава и један од значајнијих друштвених процепа у српском друштву и показује на који начин дуготрајно деловање наслеђених предрасуда утиче на доношење одлука од којих зависи судбина једног народа.

Мировић путеве русофобије прати од времена када је она имала изразито антицаристичке елементе, преко совјетофобије, која је наследила негативне стереотипе и само привидно променила садржај, да би анализом русофобских и совјетофобских садржаја титоистичке Југославије припремио читалоца за увиде у сложени однос савремене Србије према постсовјетској Русији.

Књигу препоручују, у својству рецензената, проф. др Слободан Антонић и проф. др Мило Ломпар.

А5 формат, тврд повез, 298 страна

Петак, 24. новембар у 19 часова, Скупштина града Краљева.

Author: KvCafe