Gorivo od 1. januara skuplje zbog akciza

Akcize na gorivo od 1. januara 2016. godine biće veće između jednog i četiri dinara, u zavisnosti od vrste derivata, predviđeno je izmenama Zakona o akcizama koje je pre dva dana usvojila vlada.

Tako bi na benzine sa dosadašnjih 50 dinara, akcize od nove godine bile veće za 2,5 dinara, dizel goriva za četiri (sa sadašnjih 50 na 54 dinara), a TNG (tečnog naftnog gasa) za dinar (sa 40 na 41 dinar). Kada se, međutim, na akcize doda i PDV, poskupljenje goriva na pumpama biće još veće i to za benzine tri dinara za litar, dizela 4,8 dinara po litru, a TNG 1,2 dinara po kilogramu.

U ovom času državni udeo u svakom litru benzina iznosi 56,12 odsto ili 78,82 dinara po litru, dizela 55,28 procenata ili 75,31 dinar, dok je kod TNG udeo države 49,33 odsto ili 35,39 dinara po kilogramu.

U obrazloženju predloga navodi se da se na ovaj način postepeno izjednačavaju akcize na motorne benzine, gasna ulja i TNG, s tim da je iznos akcize na TNG, kao ekološkog goriva, a saglasno zakonodavstvu EU, ostao nešto niži.

Ovako uvećani iznosi akcize prvi put će se uskladiti sa indeksom potrošačkih cena u 2017. godini, a propisivanjem akcize na derivate obezbediće se godišnje povećanje prihoda u budžet od oko šest milijardi dinara.

– Ovo povećanje akciza poklapa se sa trendom rasta dolara, pa ukoliko cene derivata ostanu nepromenjene, a dolar nastavi da raste veleprodajne cene goriva će sasvim izvesno porasti, a sve će to dovesti i do skoka cena na pumpama – kaže Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije i dodaje da je od početka novembra, a naročito u poslednjih 15 dana, kurs dolara prilično porastao.

Author: KvCafe