Heroji: Džabe pite za trudnice (VIDEO)

U pekari „Fofa“, u tržnom centru preko puta Studentskog grada odlučili da časte određenu kategoriju mušterija – vlasnik pekare besplatno gosti žene u drugom stanju.

Trudnice se često žale da nemaju nikakve povlastice. Kažu, niko im ne ustaje u gradskom prevozu, u redu čekaju kao i ostali, a retko ko im pritrči u pomoć kada nose teške kese. Malo ko se neće složiti sa njima. Zato je Zoran Fofić, vlasnik pekare „Domaća pita – Fofa“ rešio da ženama u drugom stanju besplatno služi pite!

Pekarica u tržnom centru preko puta Studentskog grada u kojoj se već godinama prave i prodaju pite, već dva meseca gosti trudnice besplatno. Vlasnik Fofa, po kom se i lokal zove, rešio je da započne akciju povlastica za trudnice u nadi da će ga slediti i ostali privatnici.

– Nedavno sam čitao članak u novinama o beloj kugi u Srbiji i odjednom mi je sinulo kako trudnicama stvarno niko ne pomaže. Pomislio sam da bih makar mogao da im ulepšam dan, ako ništa drugo – kaže Zoran Fofić. – Odlučio sam da pite za ove dame budu besplatne, a dobiće koliko god mogu da pojedu.
Na zidu je zakačen papir sa obaveštenjem „Besplatne pite trudnicama. Verujemo na reč“. Prodavačice Sanja i Dragana čim uđe neka žena prvo odmere da li ima stomak, jer mnoge dame u drugom stanju i ne primete obaveštenje. Druge, misle da je u pitanju šala, a treće opet – insistiraju da plate. Radnice kažu da već imaju stalne trudne mušterije, ali i da su skromne.

– Uglavnom uzimaju po tri mala parčeta pite sa sirom i mesom – kaže Fofa. – Ima i simpatičnih slučajeva. Jedna mlada žena je došla i rekla: „Sinoć sam zatrudnela“, i dobila je pitu, naravno. Skoro mi je jedna prijateljica ušla sa jastukom ispod bluze i tražila pitu. Šale se ljudi na taj račun, simpatičan im je gest. I trudnice se uglavnom oduševe. Jedna se čak i rasplakala. Ipak, većini je neprijatno, zahtevaju da plate, pa moram da ih ubeđujem da ne vade novac.
Gazda Fofa kaže da bi trebalo svako da priredi neku sličnu sitnicu u skladu sa mogućnostima. Možda bi trudnice mogle, kaže on, da dobiju i besplatnu korpu u supermarketima. Osim u ovom lokalu, „fofa“ pite damama u drugom stanju poklanja i u pekari u Tržnom centru „Piramida“.

I MUŠAKARCIMA
Zoran Fofić kaže da se svima veruje na reč. Čak i ako bi neki muškarac rekao da je trudan i njega bi uslužili besplatno. Nedavno se prvi muškarac na svetu porodio, pa kaže, neće ni jačem polu oduzeti ovo pravo na besplatan obrok, ako su u drugom stanju.

Isti primer zabeležen je i u komšiluku: Pošto nisu mogli da im daju za džabe jer zbog inspekcije moraju da knjiže promet, odlučili su se za najminimalniji iznos. – Supruga Višeslava (43) i ja 18 godina nismo mogli da imamo dece. Ona je u januaru ostala trudna i odlučili smo da sve trudnice častimo ivanjičkom gibanicom.

Ovo je za Kurir Milomir Mijailović (45), vlasnik pekare „Ekilirp“ u Zemunu, naveo kao razlog zbog kog se odlučio na ovaj nesebični gest. Kako kaže, pošto nisu mogli da im daju za džabe jer zbog inspekcije moraju da knjiže promet, odlučili su se za najminimalniji iznos. On je objasnio da je njegov rodni grad Ivanjica čuven po dobrom krompiru. Priznaje da krompirušu daju svakoj dami koja kaže da je trudna, pa i ako joj stomak nije vidljiv.

– Do sada nije bilo zloupotreba, a nećemo voditi istragu ni ubuduće, i koja god žena kaže da je trudna, dobiće ivanjičku krompirušu za dinar. Ako neka ne govori istinu, neka joj služi na čast. Dnevno nam dođe od sedam do deset trudnica – kaže Mijailović.

Novosti, Kurir

Author: KvCafe