IMT UGASIO KOMPLETNU PROIZVODNjU: Srpski traktor otišao u istoriju

Rukovodstvo „Industrije motora i traktora“ uručilo otpremnine svim radnicima i zatražilo stečaj, čime je posle 61 godine stala proizvodnja traktora koji su orali širom sveta.

Srpski gigant IMT, koji je osamdesetih godina proizvodio 42.000 traktora godišnje, praktično više ne postoji. Naime, svih 370 preostalih radnika ove fabrike prošle nedelje dobilo je radne knjižice i uz otpremnine poslato kućama, saznaje Kurir.
– IMT praktično više ne postoji jer od prošle nedelje u njemu rade samo portiri, vatrogasci, pet direktora i nekoliko službenika u kadrovskoj službi koji završavaju dokumentaciju radnicima.

Socijalni program

Da bi dobili otpremnine u visini od 200 evra po godini staža, svi radnici, kojima IMT duguje više od 20 plata, morali su da potpišu izjavu da pristaju da im bude isplaćeno samo devet zarada, i to tek tokom prodaje ili likvidacije firme. Morali su da pristanu i da im država poveže staž za samo dve umesto za četiri godine, koliko im nije povezano, ali pod uslovom da ne tuže firmu – kaže za Kurir Petar Grbić, doskorašnji predsednik Industrijskog sindikata u IMT.

Da je proizvodnja u IMT mrtva, za Kurir je potvrdio i direktor fabrike Zoran Radosavljević.

Bez zaštite države

– Svi radnici su prihvatili socijalni program. Pošto IMT više nema zaštitu države, imali smo obavezu da sačuvamo imovinu i da podnesemo zahtev za otvaranje stečajnog postupka, što smo prošle nedelje i uradili – rekao je Radosavljević.

 

Kurir

Author: KvCafe