Izreke u srpskom jeziku

Gotovo svakodnevno smo u prilici da čujemo različite izraze, žargone, psovke, ali i u našem rečniku nove reči takozvane pozajmljenice. Postavlja se pitanje koje su zapravo naše reči? Nakon saznanja da su merdevine, torba, pamuk, rakija, mašina, i dr. baš te pomenute pozajmljenice (da, da, čak i ‘’rakija’’) možemo uočiti kako nama nije teško da naučimo i prihvatimo strane jezike, ali i da od njih pravimo sopstvene izreke. Vekovima su se krojile poslovice koje se danas i ne mogu tako često čuti osim kod onih mnogo starijih ili kod onih koji bi uz pomoć izreke želeli da zvuče mudrije i bogatije životnim iskustvima.

Pripovedač

U narednim redovima sledi kratak rezime samo nekoliko, teško odabranih među milion, poslovica. Kako onih jasnih, tako i onih zbunjujućih, suprotnih, rimovanih, ali i onih kojima se u samom značenju nazire poreklo.

 

  1. One o kojima treba razmilsiti i zapitati se ko je u pravu, s obzirom da svako ima drugačije objašnjenje:

 

– ‘’Torba je najteža kada je prazna’’

– ’’Batina ima dva kraja’’

– ‘’Kakav pozdrav onaki i odzdrav’’

Knjiga

  1. One koje se međusobno sukobljavaju:

 

– ‘’Istorija je učiteljica života’’ protiv ‘’Istoriju pišu pobednici’’

– ‘’Istina uvek izađe na videlo’’ protiv ‘’Istina je ono u šta druge ubediš da je istina’’

– ‘’Ostani dosledan sebi’’ protiv ‘’Ako ne možeš da ih pobediš ti im se pridruži’’

 

 

  1. Zatim one stvorene zarad dokazivanja sposobnosti rimovanja:

 

– ‘’Ispeci pa reci’’

– ‘’Posle igračke biće plačke’’

– ’’I vuk vije jer ga rđa bije’’

– ‘’ Jača su dvojica nego sam Radojica’’

– ‘’Mladost radost’’

 Knjiga naočare

  1. One od kojih se može postaviti i dijagnoza:

 

– ‘’Progledaću ti kroz prste’’ – upotrebljena od osobe A koja je ubeđena da ima autoritet nad osobom B, te želi da naglasi postojanje tog autoriteta ali i da istakne svoju ‘’plemenitost’’ kao i da reklamira dobrog oftalmologa čiji se uspešan rad manifestuje sposobnošću njegovih pacijenata da gledaju kroz prste.

 

– ‘’Staviće te na zub’’ – gotovo uvek upotrebljena tokom školovanja kada učenik ima svoje mišljenje ali ne sme da ga iskaže jer se ono kosi sa mišljenjem profesora koji ga vrlo lako može staviti na svoje zube, da li prirodne ili veštačke, urođene ili specijalno izrađene u nekoj stomatološkoj ordinaciji, nije važno, važno je da tokom školovanja mišljenje u većini slučajeva nije poželjno.

 

– ‘’Mi o vuku a vuk na vrata’’ – koja je potreba nekoga ko ulazi u prostoriju osloviti sa imenom životinje? To svakako da nije uvredljivo, ali ne postoji objašnjenje.

 

  1. One koje se svakim svojim slovom bore da ponosno dokažu poreklo sa Balkana

 

– ‘’Dobra žena poštuje muža pa da je kao pevac’’

– ‘’Žena je najpametnija kada ćuti’’

– ‘’Muž kosi, žena vodu nosi’’

 

Naposletku ove kratke zbirke uviđamo da kao narod uvek imamo šta da kažemo i šta da dodamo. Obično se ove poslovice prenose “s kolena na koleno“, i uglavnom onaj koji ih propoveda sedi sa blago zamišljenim pogledom uveravajući i sebe i druge u svoje poštovanje tradicije i ljubavi prema maternjem jeziku. Svaki narod ima nešto sebi svojstveno, jer kako filozofi i sociolozi kažu da se ceo svet svrstava u tri kategorije: oni koji rade i stvaraju, oni koji gledaju kako se radi i stvara, i oni koji komentarišu.

 

Autor: Mirjana Tadić

Author: Nest Web