Jovan Mirić – Zahvalnost za pljuvanje

,,Savu Savića, sveštenika u Trnovu, svezala je straža za drvo, pa mu tako svezanom naredila da širom otvori usta, u koja su onda oni pljuvali. On je to morao progutati i zahvaliti se posebno za to, kao i za primljene udarce“.

Ovaj opis možeš pročitati na 72. strani Crne knjige istoričara Vladimira Ćorovića koja opisuje, kako joj i podnaslov kazuje, ,,patnje Srba Bosne i Hercegovine za vreme Svetskog rata“, tj. od 1914. do 1918. godine. Selo Trnovo je izgleda negde u okolini Zvornika, Sava Savić je bio paroh u njemu, a stražari su bili tzv. šuckori – pripadnici milicije koju je odmah posle Sarajevskog atentata mobilisala austrougarska vlast od dobrovoljaca, najvećim delom od Hrvata i muslimana.

Crna knjiga je od korica do korica ispunjena podacima i primerima zločina nad Srbima, ali u njoj nisam našao primer crnjeg ponižavanja od ovoga. Pljuvanje u lice na nekoj drugoj tački planete Zemlje ne mora biti shvaćeno kao poniženje; sećam se da sam na televiziji gledao pripadnike nekog plemena u Indoneziji kako žvaću neku biljku i potom prskaju iz usta saplemenike u lice. To znači da je pljuvanje naučen simbolički gest. Ipak, na našim stranama sveta nema nikoga za koga bi to bilo išta drugo do duboka uvreda i poniženje. A u Trnovu su te 1914. godine svešteniku pljuvali čak u usta… Naravno, i vezivanje i udarci takođe spadaju u arsenal poniženja. Sve to, međutim – i vezivanje i udarci i pljuvanje – natkriljuje kao najcrnji vrhunac to što je sveštenik morao i da se zahvaljuje. Nije bilo dovoljno Savinim stražarima sve ono što su mu činili, morao je još i da se zahvaljuje. Kao da je primao neku milost od njih.

A sveštenik Sava je tada počeo da obeležava sobom sudbinu mnogih svojih sunarodnika, i celog naroda, za niz budućih decenija, sve do danas.

 

(Jovan Mirić, Svlačenje visine, Algoritam, Beograd, 2006, str. 34)

Jovan Mirić rođen je 1952. u Kolutu kod Sombora kao dete ličkih kolonista. Radi kao profesor na Katedri za razvojnu psihologiju Filosofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige Razglednice moralne svesti, Razvoj moralnog mišljenja, Svlačenje visine, Tumačenje kodeksa etike i Vigotski koji jeste. Živi i radi u Beogradu.

Author: KvCafe