Kraljevčanin vratio novčanik pun deviza

Mirko Komatina obradovao sugrađanina, a nagradu nije hteo. Novac nije ni prebrojao, ali je siguran da je bilo nekoliko hiljada evra.

MALI, ali danas i ne baš tako uobičajen gest poštenja, učinio je ovih dana Kraljevčanin Mirko Komatina (57), zaposlen u Odeljenju za vanredne situacije kraljevačke Gradske uprave, koji je pronašao i vratio novčanik pun deviza!

Komatina je novčanik sa većom količinom stranog novca, platnim karticama i ličnim dokumentima pronašao ispred dvorišta u prigradskom naselju Grdica. Sa kolegom Dejanom Karapandžićem vraćao se sa terena gde su obavljali kompletiranje dokumentacije o šteti nastaloj u prošlogodišnjoj poplavi.

– Nisam čak ni prebrojao novac, ali sam siguran da je u novčaniku bilo nekoliko hiljada evra i još drugih deviza, kao i nekoliko platnih kartica i gotovo sva lična dokumenta. Pogledao sam ličnu kartu i sa kolegom odmah krenuo na adresu koja je pisala u njoj – priča Komatina.

Sugrađanina koji je izgubio novčanik, Komatina i Karapandžić su pronašli upravo na adresi iz lične karte u obližnjem naselju Čibukovac.

– Kada sam ustanovio da se slika iz lične karte i iz drugih dokumenata poklapa, vratio sam vlasniku novčanik. Njegov izraz lica je sve dovoljno govorio. Kao da mu je pao veliki kamen sa srca. Ispričao nam je da već dugo radi u Rusiji da nakratko boravi u Kraljevu i da je novac pripremio za kupovinu kamiona – dodaje Komatina.

Iako je vlasnik novčanika, uz neizmernu zahvalnost, insistirao da službenika Gradske uprave nagradi za njegovo poštenje, tako retko u današnje vreme kada su prave ljudske vrednosti srozane do najniže granice, Komatina nije prihvatio taj lep gest.

POPILI PO PIĆE

– MA kakva nagrada, to mi nije palo na pamet! Popili smo piće i to je sve, a njemu neka je sa srećom kupovina kamiona kojim zarađuje za život – keže Komatina. – Nijednog trenutka nisam se dvoumio da li da zadržim novac. Da vlasnika nisam pronašao na adresi, odneo bih novčanik u policiju. Poštenje, obraz i čast nemaju cenu. Valjda svi ljudi tako razmišljaju.

G. Ćirović, Novosti

Author: KvCafe