Kraljevo ništa ne duguje Predragu Mikiću

Apelacioni sud u Kragujevcu oslobodio krivice Miloja Dragojlovića i Zarija Zečevića, protiv kojih je tužbu podneo Predrag Mikić, savetnik predsednika Republike.

Kraljevo – Veće Apelacionog suda u Kragujevcu, kome je predsedavao sudija Ljubinko Ćetenović, donelo je pre dva dana presudu kojom su optužbe oslobođeni Miloje Dragojlović, bivši načelnik Odeljenja za urbanizam u Kraljevu i Zarija Zečević, republički urbanistički inspektor. Pomenuti urbanisti su prošle godine od istog suda, ali veća kom je predsedavala sudija Milunka Cvetković (posle napredovala u karijeri do sudija Vrhovnog kasacionog suda, prim. M. D.), bili osuđeni na po godinu dana zatvora ali bi kaznu izdržavali u prostorijama u kojima žive.

Vest o oslobađajućoj presudi brzo je prostrujala Kraljevom, posebno zbog toga što je tužbe protiv njih podnelo preduzeće „Trgomen PV“, čiji je vlasnik Predrag Mikić, aktuelni savetnik za privredu predsednika Republike.

Mikić je, kako smo i ranije pisali, još pre šest godina protiv njih podneo krivične prijave za navodnu zloupotrebu službenog položaja, zbog koje je on, tj. njegova firma, kako je tvrdio, imao višemilionsku štetu. Viši sud u Kraljevu je vodio istragu i Veće ovog suda, kom je predsedavala sudija Dragica Pančić, za optužene je dva puta donosila oslobađajuću presudu. Ali, Apelacioni sud u Kragujevcu, na žalbu „Trgomena PV“ 23. marta prošle godine, preinačuje ovu presudu i osuđuje ih na zatvorske kazne. Ipak, pomenutu osuđujuću odluku, na žalbu osuđenih, drugo sudsko veće većinom glasova sudija ukida i urbaniste oslobađa optužbi. Ta presuda je konačna.

Šta je bila suština spora? Još davne 2004. godine Predrag Mikić, tj. „Trgomen PV“ zatražio je od Odeljenja za urbanizam u Kraljevu akt o uslovima za gradnju poslovno-stambene zgrade u Jug Bogdanovoj ulici. Taj akt on i dobija, a prema priloženom projektu tu je bila predviđena gradnja šestospratnice od oko 5.100 kvadrata.

Međutim, tu proceduru početkom 2005. godine prekida inspekcijska kontrola svih projekata a bilo ih je pedesetak. U toj kontroli Zarija Zečević, republički urbanistički inspektor, zbog zakonskih manjkavosti, za 19 predmeta, među kojima je i Mikićev, nalaže poništenje izdatog akta. Razlog je bio neuređena parcela i predviđena viša spratnost buduće zgrade od propisane.

Odeljenje za urbanizam sprovodi nalog inspektora i Mikića upoznaje sa zaključkom da je za dobijanje odobrenja gradnje neophodno formiranje parcele, takozvana preparcelacija zemljišta i poštovanje spratnosti. On to ignoriše tvrdeći da su u međuvremenu drugi, u neposrednoj blizini, bez tog uslova, dobili traženo odobrenje i to uz potpis Dragojlovića i Zečevića.

Urbanisti su te optužbe odbijali, kao i tvrdnje da su zajedničkim „snagama“ i dogovorom, tj. zloupotrebom službenog položaja Mikićevoj firmi otežali izgradnju i naneli štetu, a drugim investitorima korist. Mikić je čak angažovao i veštake koji su procenili da ta, navodna šteta na ime umanjenja koristi zbog neizgrađene zgrade za „Trgomen PV“, iznosi 44,5 miliona dinara i 4,7 miliona za troškove izrade projekta.

„Trgomen“, odnosno vlasnik Predrag Mikić je uporedo sa tužbom protiv urbanista i protiv grada Kraljeva pokrenuo postupak kod ovdašnjeg Privrednog suda za nadoknadu pomenute štete. Doduše, ohrabren onom osuđujućom presudom, obraćao se i podneskom gradu Kraljevu nudeći poravnanje kako se ne bi dalje sudili…

Sada je situacija malo drugačija, iako taj postupak u Privrednom sudu još traje. Veruje se da će na njegov ishod uticati i ova oslobađajuća presuda za urbaniste, pa bi i grad Kraljevo mogao biti „oslobođen“. Ali, ne mora da znači…

M. Dugalić, Politika

Author: KvCafe