Naš dizel najskuplji u okruženju

Ko na putu za more sipa 38 litara „ultra dizela“ na nekoj od makedonskih pumpi na auto-putu, moraće da za to plati – 3.700 dinara, prevedeno u našoj valuti. Ukoliko, pak, vozač odluči da istu tu količinu pazari na nekoj od pumpi pored našeg druma, ovo „zadovoljstvo“ koštaće ga – čak 5.600 dinara. Razlika u ceni po litru, i kada se pogleda zvanična statistika, između dve zemlje je čak 50 dinara, pišu Večernje novosti.

Cene nafte poslednja dva meseca, sa manjim oscilacijama poslednje nedelje, vrtoglavo padaju. Ipak, vrednost dizela na pumpama u Srbiji nije se mnogo pomerila i ispratila ovaj trend, pa je ovo gorivo i dalje ubedljivo najskuplje u regionu, ako se ne računa Albanija.

Naftaši se pravdaju da je problem u velikim državnim zahvatanjima, a stručnjaci apeluju da je najgore što vozači pred daleko putovanje, kada im je bitno da prođu što jeftinije, mogu da urade jeste – da natoče ceo rezervoar na pumpi na auto-putu. Tamo su, po pravilu, cene najveće.

„Cene goriva u Srbiji su u padu već mesec i po dana. Vrednost goriva na pumpama pala je u odnosu na prošlu nedelju za još oko 50 para. Raspon između maksimalne i minimalne maloprodajne cene auto-gasa je čak devet dinara. Isti trend cena beleži se i na tržištima ostalih zemalja u regionu“, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Prosečne maloprodajne cene dizel goriva svedene na evro u čak osam zemalja su gotovo jednake, u rasponu je svega deset evrocenti. Srbija, ipak, ima slične cene dizela kao Albanija, Rumunija i Slovenija, a kroz ove zemlje naši putnici daleko ređe idu. Dizel je, međutim, mnogo jeftiniji u susednoj Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj, u koje se mnogo češće putuje. Čak je i u Grčkoj litar dizela povoljniji, pa se ispostavi da se vozačima osetno više isplati da, kada se vraćaju sa letovanja, napune rezervoare pre ulaska u Srbiju.

„Jedino se izdvajaju po nešto višoj ceni dizela Albanija i nešto nižoj Makedonija. Razlike u ceni benzina su nešto veće, ali je redosled zemalja nepromenjen. Ako se posmatraju zemlje u koje naši vozači nešto češće putuju, i dalje je benzin najskuplji u Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj, a najjeftiniji u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj „, dodaje Mićović.

Trend smanjenja cena zbog pada vrednosti nafte, o čemu svedoči i statistika, i kod „komšija“ je slabo zastupljen. U Srbiji je benzin osetno pojeftinio, pa vozači dolaze u nelogičnu situaciju da je dizel, koji bi po pravilu trebalo da bude povoljniji – egal sa cenom benzina.

„Kod nas vlada nepisano pravilo da se na cenu nafte poziva samo kada gorivo poskupljuje jer je to onda dobar izgovor za podizanje cena na pumpama. Kada nafta pada, kao da to niko ne vidi“, kaže Boban Atanacković iz AD „Nafta“.

Večernje novosti

Author: KvCafe