Nova Opel Astra

Opel Astra je automobil godine u Evropi za 2016. Na nedavno završenom prestižnom salonu automobila u Ženevi, nova Opel Astra je iza sebe ostavila pompezno najavljivanog novog Volvoa XC 90.

Žiri sastavljen od pedeset i osam eksperata iz automobilske industrije, prvobitni spisak od trideset i pet kandidata, sveo je na one najprestižnije i najbolje, Audi A4, BMW serije 7, Jaguar XE, Mazdu MX 5, Škodu Superb, Volvo XC90 i Opel Astru. Svaki član žirija imao je 25 poena na raspolaganju, koje je mogao da rasporedi automobilima finalistima, s tim da je maksimalni broj poena po automobilu mogao da bude 10. Na kraju glasanja, pobednička Astra imala je 309 poena, Volvo XC90 osvojio je 294 poena, Mazda MX5 je osvojila 202 poena, 189 poena je otišlo Audiju A4, 163 poena Jaguaru XE, Škoda Superb je dobila 147 a BMW serije 7 je sakupio 143 poena žirija.

Izbor za automobil godine, tradicionalno na sajmu u Ženevi, organizuju nezavisni automobilski magazini, Auto iz Italije, britanski Autocar, nemački Stern, L’Automobile iz Francuske i švedski ViBilgare.

Ono što je pobednički Opel izdvojilo u odnosu na konkurente, jesu sigurnost vozila i energetska efikasnost. Takođe, procena žirija je da Astra nije previše zahtevna za vožnju, te je jednako pogodna za početnike kao i za iskusne vozače. Još jedna prednost pobedničkog automobila u odnosu na konkurenciju jeste i činjenica da je cena vozila prihvatljiva širokom sloju stanovništva Evrope. Veoma pozitivno su ocenjeni i unutrašnji dizajn vozila kao i veoma lak materijal šasije i karoserije Astre, te činjenica da je ovaj model u odnosu na ranije modele istog imena, najviše napredovao u pogledu unapređenja izgleda automobila i svih njegovih funkcija. Velika prednost Astre u odnosu na druge učesnike takmičenja, bila je i raznovrsnost motora koja je ove godine stigla sa ovim modelom. Kao posebno značajno, ocenjeno je pojavljivanje OnStar sistema.

Opel OnStar sistem, najnoviji je proizvod iz Opela, prvi put primenjen na Astri. Reč je o sistemu za ličnu asistenciju vozačima putem pametnih telefona, koji omogućava daljinsko upravljanje automobilom kao i zaštitu od krađe i brzo kontaktiranje pomoći na putu ili policije.

Očigledno je da Opel ima ozbiljne namere da se ustoliči u samom vrhu svetske autoindustrije, a priznanje iz Ženeve tek je jedan od dokaza da kompaniji to i polazi za rukom.

 

Author: KvCafe