Novo priznanje za Kraljevačko pozorište

Čarobnjak iz Oza oduševio najmlađe Zaječarce.

TREĆE VEČERI NA MEĐUNARODNOM POZORIŠNOM FESTIVALU ZA DECU „Čar čar ZajeČAR“ KOMAD „ČAROBNJAK IZ OZA“ U REŽIJI I ADAPTACIJI MIODRAGA DINULOVIĆA U IZVOĐENJU ANSAMBLA KRALJEVAČKOG POZORIŠTA ODUŠEVIO NAJMLAĐE – NAGRADA „ČAR“ PO OCENI ŽIRIJA PRIPALA SVIM UČESNICIMA U PREDSTAVI – MALIŠANI ODUŠEVLJENI, SALA PREPUNA, TRAŽILA SE KARTA VIŠE –
Treće večeri na 7. Međunarodnom pozorišnom festivalu za decu „čar čar ZajeČAR“ najmlađa zaječarska publika imala je priliku da uživa u komadu „Čarobnjak iz oza“ u adaptaciji i režiji Miodraga Dinulovića. Pored Alise, verovatno najpoznatija savremena bajka delo je Frenka Bauma.

Šta reći o predstavi koja je na 51. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Šapcu, proglašena za najbolju predstavu za decu u celini, koja je proizvedena u Srbiji u tekućoj sezoni. Ovo priznanje koje nosi naziv „MALI JOAKIM“ trenutno je najveća stručna nagrada koja se dodeljuje za profesionalno dramsko stvaralaštvo namenjeno deci i mladima u našoj zemlji. Inače, Kraljevčko pozorište ovu nagradu osvaja drugu godinu za redom. Prošle godine Kraljevačko pozorište pobedilo je sa predstavom „Meca i deca“.

Imajući u vidu činjenicu da su na programu ovogodišnjeg festivala”čar čar ZajeČAR” predstave za decu profesionalnih pozorišta, predstave igrane na “Joakim”-u, nagrađivane predstave potvrđuje se sama vrednost festivala i težnje uprave zaječarskog teatra da ovaj festival podigne na najviši umetnički nivo koji će prepoznati kako stručna javnost i krtitika, tako i najmlađi, naša najdraža publika. Jer ipak konačan sud daje publika (interesovanje je bilo veliko pa se i stajalo u sali, tražila se karta više). A publika je dugotrajnim aplauzom na kraju i čestim i ne tako kratkim aplauzima i ovacijama u toku samog izvođenja predstave nagradila glumce.

Deset glumaca, sedamnaest likova. Doroti, njen pas Toto, Strašilo, Limeni Drvoseča, Plašljivi Lav… Likovi upečatljivi koliko i sama priča o onome tamo, iza duge, gde je realnost mašta… Reditelj je bio odlučan da predstavu prilagodi predškolskom uzrastu i sve glavne karakteristike likova i priče zadrži u izvornom obliku, u čemu mu je dosta pomogao i kostimograf Stefan Savković. Dinulović nije propustio da poentira upravo na onome što je pouka Baumove bajke: dobra volja, prijateljstvo i istrajnost, vera u sebe spasavaju stvar. U galeriji likova najupečatljiviji odnos sa likovima i situacijama koje igraju ostvarili su Predrag Pavlović (Limeni Drvoseča), Zoran Cerovina (Plašljivi Lav), dok je Stefan Milikić kao pas Toto zamalo ukrao šou, ali ipak lepo pokazao kompleksnost njegove veze sa Kristinom Jevtović (Doroti) i novostečenim drugarima. I ostali glumci (Svetlana Milenković, Vladimir Jovanović, Milena Jovašević, Miloš Milić, Gorica Dinulović, Mile Cvijović) ostvaruju namere reditelja, svoje likove ozračuju pozitivnom energijom. Celu priču sjajno prate i kostimi, muzika i scenografija.

Predstava jako dobro korespondira sa publikom i nosi jednu energiju radosti. Mališani su izašli iz sale sa osmesima na licu i videlo se da je to zaista pun pogodak kada se ono što se dešava na sceni prenese u gledalište. Bio je to večeras praznik pozorišta u punom smislu te reči. U ovoj ansambl predstavi, žiri je ponovo bio stavljen na slatke muke kome dodeliti nagradu “ČAR”. “Zahvaljujem Pozorištu iz Kraljeva na izuzentoj igri i izuzetnoj predstavi. Žiri ovog festivala svake večeri dodeljuje nagradu “ČAR” nekom ko nas je očarao, začarao a jedini koji može da razočara to je žiri zapravo. Da žiri ne bi razočarao doneo je jednoglasnu odluku da večeras nagradi sve učesnike ove predstave nagradom “ČAR”, rekao je Milutin Vešković, predsednik žirija dodeljujući nagradu.

Četvrte večeri festivala na programu je komad Spasoja Ž. Milovanovića „Dugonja, Trbonja i Vidonja“ po motivima Karela Erbena i Mladena Širole, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Užica. Režija Nemanja Ranković.

KAKO NAS JE ORGANIZATOR FESTIVALA OBAVETIO. PROSEČNA OCENA ŽIRIJA PUBLIKE KOJI GLASA TAKO ŠTO PREDSTAVU OCENJUJE OCENAMA OD 1 DO 5, A OCENE UBACUJE U GLASAČKU KUTIJU, ZA PREDSTAVU ČAROBNJAK IZ OZA KRALJEVAČKOG POZORIŠTA JE 4,98

Author: KvCafe