Oboren državni rekord u padobranstvu (VIDEO)

Državni rekord u padobranstvu, oboren je u ponedeljak 27. oktobra na vojnom aerodromu Batajnica nakon deset dana pokušavanja. Formacijski lik u toku slobodnog pada, obrazovalo je 25 padobranaca, među kojima je bilo i tri padobranke. Skokovi su se izvodili iz vojnog helikoptera MI-17 sa visine od 3500 metara.

Među padobrankama i padobrancima nalaze se vazduhoplovci iz domaćih aerokubova i specijalnih brigada Vojske Srbije. Inicijativu za obaranje ovog vazduhoplovnog rekorda, pokrenulo je udruženje „Žene-letači Srbije“ čije su članice učestvovale u realizaciji ovog skoka. Vojska Srbije i Vazduhoplovni savez Srbije, pomogli su realizaciju ovog događaja.

Cilj ovog vazduhoplovno-sportskog poduhvata bio je da se u vazduhu, tokom slobodnog pada sa 3500 metara napravi grupna formacija od najmanje 25 padobranaca i padobranki i tako postavi novi rekord. Formacija je morala biti oblika i položaja pojedinaca u okviru formacije koji je prethodno najavljen, što proveravaju „leteći snimatelji“ koji skaču zajedno sa padobrancima, kao i sudije Vazduhoplovnog Saveza Srbije na zemlji.

U prethodnom državnom rekordu u istoj diciplini, učestvovalo je 24 člana formacije, od kojih je bila samo jedna žena i postavljen pre 22 godine na aerodromu Bikovo u Subotici.

Fotografija i video: Mirko Stupar

Izvor: Vazduhoplovni savez Srbije

 

 

Author: KvCafe