Oktobarska nagrada Grada Kraljeva Nebojši Dugaliću!

Na predlog Kraljevačkog pozorišta, Skupština Grada Kraljeva jednoglasno izglasala odluku da se Oktobarska nagrada grada za 2015. godinu dodeli istaknutom dramskom umetniku, profesoru Nebojši Dugaliću, za sveukupni doprinos afirmaciji srpske kulture.

Profesor  Nebojša Dugalić rođen je u Kraljevu 1970, godine. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1994. g. u klasi profesora  Vladimira Jevtovića.Svoje prve glumačke lekcije učio je u dramskoj grupi Kraljevačkog pozorišta što uvek ističe u svim javnim nastupima.

U pozorištima Srbije ostvario je preko 40 najznačajnijih uloga za koje je tri puta nagrađen najvišim srpskim priznanjem u glumačkoj profesiji, Sterijinom nagradom, Nagradom Milivoje Živanović, Nagradom Ljubiše Jovanović, Zoran Radmilović, kao i najvećim umetničkim priznanjem Ruske federacije, Zlatnim vitezom čiji je dvostruki laureat.

Iako u samom vrhu profesije, Nebojša nikada nije zapostavio i zaboravio svoj rodni grad i njegovo pozorište. Kao reditelj je, po izuzetno povoljnim uslovima, sa uspehom režirao predstave“ Višnjik“ i
„Putujuće pozorište Šopalović“ koje su na najbolji način afirmisale naše pozorište na najznačajnijim festivalima i na gotovo svim značajnim scenama u zemlji – Joakim inter fest u Kragujevu, Međunarodni festival „Slavija“ u Beogradu, Borini dani  u Vranju…

No, ne samo na taj način, Dugalić pomaže i promoviše Kraljevo i njegov duhovni i kulturni identitet svuda i na svakom mestu, što ga čini ambasadorom kulture i osloncem u promišljanju kulturne politike Kraljeva. Pored glumačko-rediteljskog rada, Nebojša Dugalić je od 2007. godine izabran u zvanje redovnog profesora Akademije umetnosti u Beogradu gde vodi samostalnu glumačku klasu kao šef katedre.

NEBOJŠA DUGALIĆ: DECU UČIM DA VOLE SEBE I DOMOVINU

Author: KvCafe