Poslednji zapis Dobrice Ćosića o mladima

Dobrosav – Dobrica Ćosić (Velika Drenova, 29.12. 1921. – Beograd, 18. 5. 2014) bio je srpski književnik, akademik i političar koji je od 1992. do 1993. godine bio prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Ovo je njegov poslednji zapis.

– Besplatno školovanje garantovano je samo u osnovnim i srednjim školama. Visoko obrazovanje se plaća osim za izuzetne.

Time se ozbiljno utiče na stvaralački potencijal mlađih generacija. Mladi nemaju uslova ni da se zaposle sa svršenom školom, ni da zasnuju brak i porodicu. U Srbiji živi nekoliko desetina hiljada neoženjenih mladih ljudi. 

Nova civilizacija i urbanizacija, seksualna revolucija, moda kao socijalni ideal do srži bića prožela je devojke. Beže iz sela i malih varoši. Svi beže  u Beograd. Srbija postaje mastodontski Beograd. 

Privremenost svega, to je opšte stanje. Nema se ni prošlost ni budućnost. Postoji samo sada. Danas. Noćas. Ko zna šta će biti sutra.

Problem mladog čoveka i mlade žene, mladića i devojaka, i onog koji se krsti adolescencijom internacionalna je pojava u svim evropskim narodima. Radikalno se promenio mentalitet mladog sveta. Ta promena je toliko radikalna da više ne može da se govori o nacionalnom identitetu.

Jaz između očeva i dece ima totalan sadržaj. Stari se mrze zato što se od njih zavisi i živi. 

Težnja za izuzetnošću vidi se najviše na estradi. Zabava i seks, odnosno pornografija, najopštije su preokupacije, ne samo adolescenata, nego i tridesetogodišnjaka. 

Moderna muzika služi svojom besnom bukom da onemogući smisleni razgovor i izaziva mlade samo na telesnu komunikaciju.

Mladići i devojke ćute i đuskaju erotizovano po svu noć, razgovaraju telima i dodirima kao crnci u Zapadnoj Africi.

Noć se završava seksom Noćni život mladog naroda Srbije razara biološku, mentalnu i psihičku strukturu mladog sveta.  Taj mladi narod postaje žrtva ove civilizacije.

Nezaposlenost, zavisnost od roditelja odsustvo perspektive. Polovina školovane omladine želi da ode u svet. Zadržava ga ekonomska kriza, nesigurnost zaposlenja. 

Telegraf, Blic

Author: KvCafe