Potrošači: Poskupljenje obaveznog osiguranja za 45 odsto je uvreda

Povećanje cene obaveznog osiguranja prilikom registracije vozila od 45 odsto, vređa dostojanstvo više od dva miliona korisnika auto-osiguranja, izjavio je danas predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović i pozvao državu da što pre uredi oblast osiguranja.

auto-osiguranje-pokupljenje

 

Za NOPS je neprihvatljivo da je Narodna banka Srbije dala saglasnost za poskupljenje obaveznog osiguranja vozila od 45 odsto“, istakao je on dodajući da je „jasno da je neko izlobirao da do takvog povećanja cene dođe„, ne precizirajući o kojoj osiguravajućoj kući je reč.
On je kazao da nije jasna ta odluka NBS, s obzirom na to da nijedno poskupljenje ne bi trebalo da bude veće od okvira prošlogodišnje inflacije odnosno pet odsto.

Papović je napomenuo da je upravo u toj oblasti i najveći broj osiguranja, pošto je broj građana koji osiguravaju imovinu ili plaćaju životno osiguranje izuzetno mali.

On smatra da je poskupljenje od 45 odsto neprihvatljivo i nerazumno i da osiguravajuće kuće nisu dale nikakvu garanciju da će zbog povećanja cene osiguranja biti uvećane i odštete u slučaju saobraćajnih nezgoda, jer je navodno razlog za povećanje bio to što su u Srbiji najmanje premije i najmanja naknada štete.

„Ta garancija je izostala i to samo pokazuje da je bio ozbiljan pritisak na NBS da to odobri„, naglasio je Papović.

„Naša molba svim osiguravačima je i da se ponašaju u Srbiji kao u zemljama iz kojih dolaze„, dodao je on. On je napomenuo i da je Zakon o osiguranju, koji dozvoljava kartelsko udruživanje, u koliziji sa Zakonom i zaštiti konkurencije.

Izvor: Tanjug

Author: KvCafe