Reklamiranje nekad i sad

Kada se desi da imate višak određene robe, na primer ako se bavite proizvodnjom hrane, koje je najbolje rešenje? Svako ko zna kako se upravlja dobrima znaće i da ono što pretekne vrlo lako može da se unovči. Savremeno doba i sve zahtevnije tržište iziskuje pristupačne cene ali i visokokvalitetne proizvode do kojih je teško doći, te je potrebno znati na koji način je najbolje i najisplativije poslovati tako da obe strane budu zadovoljne, i proizvođač i potrošač. Poslednjih decenija sprovedene su mnogobrojne studije istraživanja na temu poslovanja i trgovine, i svaka od njih imala je različit zaključak, ali jedno im je uvek bilo zajedničko, potreba za kvalitetnom i upečatljivom reklamom.

PAGE108MAGGIOBIS

Još u Antičko doba izlaganje robe na pijacama se pojavljuje kao specifičan vid reklame, a mogle su se reklamirati i usluge na mestima gde se obavljaju. To su uglavnom bile pijace i trgovi. Već krajem 19. i početkom 20. veka pojavljuju se robne marke, a ne zadugo nakon toga i prvi supermarketi. Sve većim porastom proizvodnje, i sve većim asortimanom proizvoda, reklamiranje je moralo postajati sve agresivnije kako bi se određen proizvod istakao u odnosu na konkurenciju. Svetlosni efekti, odabir boja i oblika ambalaže, uticaj na emociju kupca sloganima i fotografijama, ali i upotreba prvih radio stanica kao sredstva privlačenja potrošača, postala je praksa rada svake ozbiljnije proizvodne kompanije. Jedan proizvod je počeo da ‘’baca senku’’ na drugi te su reklame na javnim prevozima, zgradama, bilbordima, postajale sve zastupljenije i delotvornije. Marketing kao primenjena nauka je počeo da se izučava na Univerzitetima širom sveta, dok finansijski jake kompanije u svoju praksu rada počinju da uvršćuju zapošljavanje stručnjaka iz oblsti psihologije koji su osmišljavali izgled i slogan proizvoda, a sve u cilju ubeđivanja potrošača da mu baš taj proizvod treba.

20141107222707-online-advertising-channel

I najzad, pojavom prvih računara i interneta, otvorilo se novo mesto pogodno za reklamiranje proizvoda i usluga. Na početku samo ekonomski snažna a danas i srednja i manja preduzeća svoje delatnosti ističu putem interneta. Izradom web sajta počinje vrlo lako i brzo da se stupa u kontakt sa kupcima ili korisnicima usluga, i time se uspeva održati konkurentnost na tržištu. Savremen čovek je postao prilično nestrpljiv i zahtevan te se tržište sve više moralo prilagođavati potrebama. Posebnim web dizajnom kompanije čine lako dostupnim i vidljivim svoje kontakt podatke frazama tipa ‘’jednim klikom do željenog proizvoda ispred Vaših vrata’’, ‘’poručujte od kuće’’, i sličnog, sa jedne strane, a sa druge strane posebnim odabirom izgleda web sajta, čime se ističu u odnosu na ostale iz istog delokruga rada. S obzirom da se izraz ‘’slika govori više od 1000 reči’’ pojavio pre više od jednog veka, možemo lako zaključiti da se ništa mnogo nije promenilo od tada. Proizvodnja, reklama, estetika, dostupnost, kvalitet reklame, kada se sve sabere – sve je ostalo isto samo mnogo bliže kupcu.

Autor: Mirjana Tadić

 

 

 

 

Author: KvCafe