Srbi za Srbe: Milion evra za socijalno ugrožene porodice

Igor Rašula, predsednik humanitarne organizacije Srbi za Srbe: „Trudimo se da porodicama obezbedimo najosnovnije uslove za život, ali i rad, kako bi vremenom sopstvenom snagom i angažovanošću uspeli da zarade za sopstvene potrebe“

Koliko ste do sada skupili novca? Da li je naš narod spreman da pomogne sugrađanima u nevolji?

U dosadašnjem radu organizacija „Srbi za Srbe“ prikupila je više od milion evra u donacijama, a svakako najviše u poslednjih nekoliko meseci od kada je pokrenut projekat „Borba protiv poplava“ sredinom maja ove godine. Svakako da je srpski narod spreman da pomogne ugroženim porodicama u nevoljama, ali samo onda kada se pošteno i otvoreno radi na dostavljanju pomoći.

Kakav je osećaj kad pomognete porodicama koje su na rubu egzistencije, da li je to ono zbog čega ova organizacija i postoji?

Osećaj pomoći socijalno ugroženim porodicama je svakako lep i upravo je to i glavna pokretačka snaga naše organizacije kako bismo promenili njihovu tešku sadašnjost u lepšu budućnost. Upravo je to i razlog i delovanja naše organizacije kako bismo obezbedili lepšu budućnost za decu.

Na kojem principu prikupljate donacije?

Donacije, pre svega, prikupljamo putem zvaničnih računa pri svakom registrovanom ogranku organizacije. Takođe, veliki broj donatora širom sveta koristi elektronske sisteme donacija putem našeg zvaničnog internet sajta njnjnj.srbizasrbe.org. Tu su, naravno, i donatorske kutije, sportske manifestacije koje organizujemo (poput projekta „Trojka iz bloka“), dobrotvorne večere, prodaja promotivnih majici sa srpskim motivima, itd.

Kako odlučujete kome ćete uručivati donacije i koliko iznose prosečne donacije?

Pomoć organizacije „Srbi za Srbe“ isključivo se isporučuje u robi, tj. potrebama porodice i njihove dece, dakle donacije u novcu su isključene. Trudimo se da porodicama obezbedimo najosnovnije uslove za život, ali i rad kako bi vremenom sopstvenom snagom i angažovanošću uspeli da zarade za sopstvene potrebe. Proces odluke kome će se i kako pomoći kreće od predstavnika organizacije koji poseti porodicu i u dogovoru sa njima pravi spisak najneophodnijih potreba za domaćinstvo. Vrednosti donacije po porodici variraju, ali se može reći da su u proseku oko 800 evra. Pomažemo u opremanju i dogradnji kuće, u poljoprivredi, stočarstvu, u mašinama za obradu zemlje, u uvođenju vode i struje, radovima na dogradnji i popravci štala itd.

Koliko ste do sada uručili donacija u Republici Srpskoj?

Zahvaljujući brojnim članovima organizacije „Srbi za Srbe“ iz Republike Srpske sa predsednikom Dobrinom Kusmuk na čelu, organizacija je u poslednjih devet godina pomogla oko stotinu porodica širom Srpske u vrednosti višoj od 150.000 evra. U velikoj većini slučajeva pomagali smo porodice sa petoro i više dece koje žive na seoskim ili prigradskim imanjima.

Kako neko može zatražiti pomoć od Vas?

Najbolji način da neka porodica zatraži pomoć od naše organizacije jeste putem našeg sajta www.srbizasrbe.org , ili „Fejsbuk“ naloga www.facebook.com/srbizasrbe.

Za svoj humanitarni rad dobili ste brojna priznanja. Koja od njih su Vam najdraža?

Svakako da su nam najdraža priznanja ona koje dobijemo od dece iz porodica kojima pomažemo u vidu crteža i papirnih kolaža. Pored toga, istakao bih blagoslov patrijarha srpskog gospodina Irineja, koji smo dobili 2010. godine, kao i gramatu Patrijaršije primljenu 2014. godine. Dobijali smo brojne zahvalnice od eparhija SPC, načelnika opština, srpskih zajednica itd.

Od kada postoji organizacija „Srbi za Srbe“ i koji je njen cilj?

Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ postoji od 2005. godine, kada su se naši ljudi širom dijaspore okupili, pre svega, oko ideje da Srbi iz rasejanja pomažu ugrožene srpske porodice sa petoro i više dece u Srbiji, Republici Srpskoj i širom Balkana. U početku, organizacija je neformalno delovala, u narednim godinama formirani su zvanični odbori u Srbiji, Republici Srpskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i SAD.

Deo intervjua koji je Igor Rašula dao sajtu www.glassrpske.com

Pročitajte još: 

“Srbi za Srbe” u Kraljevu (VIDEO)

 

Author: KvCafe