Stranke sebi daju povišicu od 70 miliona dinara!

Iz budžeta za 2016. godinu za partije se lako našlo više para, dok Vlada štedi na kulturi, poljoprivredi… Najviše para dobiće ona stranka koja ima najviše parlamentaraca – SNS

BEOGRAD – Parlamentarne stranke dobiće gotovo 70 miliona dinara više u sledećoj godini, sudeći po Predlogu zakona o budžetu za 2016. godinu, o kojem se juče raspravljalo u Skupštini Srbije.

Za SNS Aleksandra Vučića, SPS Ivice Dačića, DS Bojana Pajtića, SDS Borisa Tadića i koalicije oko njih u sledećoj godini biće izdvojeno čak 871 milion, dok su u 2015. godini stranke primile 802,4 miliona dinara!

I dok političare svrbi levi dlan, poljoprivrednici će u narednoj godini izvrtati džepove jer je budžet resornog ministarstva umanjen za gotovo milijardu dinara. Iste će sudbine biti resor kulture i informisanja.

Naradili se

Povišicu od „tričavih“ 70 miliona najviše će osetiti vladajući SNS, koji ima najveći broj poslanika u parlamentu, objašnjava za Kurir ekonomista Ljubomir Madžar.
– Tu se ogleda stranački interes, najviše para dobiće upravo ona partija koja ima najviše parlamentaraca. Bilo bi bolje da se te pare preusmere na poljoprivredu, koja je znatno oštećena. Ne mislim da je dobra politika Vlade da slabije plaćamo ono od čega živimo, a da guramo novac u stranke – ističe Madžar.

Stručnjak za strana ulaganja Mahmut Bušatlija sarkastično ističe da je povišica razumljiva, s obzirom na to da samo oni rade u ovoj zemlji.
– Kad pogledate strukturu poslanika, videćete da je reč o visokoobrazovanom delu naroda, takve treba plaćati više. Ovde je očigledno Švajcarska, ali mi to ne razumemo – šali se Bušatlija.

On ističe da ga ne čudi smanjenje bitnih stavki u budžetu jer je politika štednje pogrešna od starta.
– Ovogodišnji budžet je pokazao da je dobar deo štednje postignut na osnovu smanjenog investiranja u razvoj. Zašto finansirati poljoprivredu kad to nikog ne interesuje? Nije mi jasna njihova težnja ka štednji umesto ka razvoju. Prvo valjda zemlja treba da se razvija da bismo imali šta da štedimo, ovako nam smanjuju plate, penzije, potrošačku moć – kaže Bušatlija.

Skupa partijska vojska

Predsednik poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević za Kurir kaže da je iznos za stranke povećan jer je ceo republički budžet za 2016. godinu veći.
– Povećanje budžeta automatski povlači i povećanje primanja za stranke. Međutim, slažem se da treba uštedeti gde god se može, a da to ne ide na teret socijalno ugroženih građana – kaže Milićević.

Kurir

Author: KvCafe