Talentovani Kraljevčani u Sava Centru

Bojana i Nikola Peković, pobednici 3. sezone serijala ,,Ja imam talenat“ održaće 6. novembra u Sava Centru koncert sa početkom u 20 časova kao vid velike promocije svog prvog audio CD-a u izdanju PGP RTS-a, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja.

Prvi put na svetskoj muzičkoj sceni uspeli su da spoje tradicionalni srpski instrument gusle sa klasičnom harmonikom, a o tome kakva je bila reakcija eminentnih svetskih umetnika govori osvajanje drugog mesta na takmičenju u Castelfidardu u Italiji, 2015. godine u kategoriji – Svetska muzika. Za svoje pesme su koristili tekstove Jovana Jovanovića Zmaja, Vladike Nikolaja Velimirovića, Vojislava Ilića mlađeg, Petra Petrovića Njegoša i drugih. Na koncertu ćete pored njihovih numera moći da uživate i u pesmama Stani, stani Ibar vodo, Magla padnala, Zajdi, zajdi u verziji Bojane i NIkole Pekovića.

Mlade nade srpske umetnosti podržaće Akademik Matija Bećković koji će otvoriti koncert svojom besedom, dok će Ivana Žigon, etnogrupa ,,Zavet“, dramski umetnik Ivan Vučković, balerina Ljiljana Velimirov pružati podršku tokom čitavog koncerta. Gusle će prvi put u istoriji pokazati svoju moć da pored epskog muzičkog izražaja u individualnom izvođenju, postanu i kamerni muzički instrument u kombinaciji sa harmonikom, kao vodeći ispred raznih instrumenata, poput perkusija, tapana, bas gitare, kavala, gajdi, violončela, flaute, violine, saksofona, trube, bubnjeva.

bojana i nikola pekovic

Bojana Peković (1997), kao izuzetno talentovano dete u Muzičku školuprimlјena je sa pet godina. Završila je nižu muzičku školu, odsek za klavir i gusle. Učestvovala je na skoro 700 različitih kulturnih, duhovnih, obrazovnih manifestacija u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Rusiji, Grčkoj, Albaniji, Slovačkoj i Nemačkoj. Svoj prvi solistički CD izdala je 2008. godine sa svega 11 godina. Pobednik je prvog festivala mladih srpskih guslara. Osvojila je mnogobrojna priznanja, plakete, medalјe Srpske pravoslavne crkve i drugih institucija. Posebno je značajna medalјa Atamana ruske kozačke armije. Zajedno sa svojim bratom Nikolom pobedila je serijalu „Ja imam talenat“. Snimila je muzičku pratnju za animirani crtani film o Marku Kralјeviću koji je osvojio prvu nagradu na takmičenju u Prilepu. Imala je vodeću ulogu u muzičko – scenskom i pozorišnom spektaklu „Nјegoš nebom osijan“, „Veseli se Prahu Nemanjića“ i „Stojte Galije Carske“ (Uloga Srbije), u režiji Ivane Žigon kao i predstavu „Ženidba Maksima Crnojevića“ gde je pevala uz gusle na španskom jeziku.

Nikola Peković(1991), muzičko obrazovanje započinje u MŠ „StevanMokranjac“ iz Kralјeva, a osnovne i master studije harmonike sa najvišim ocenama završava na Fakultetu umetnosti u Nišu. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je uSrbiji, Crnoj Gori, Italiji, Nemačkoj, Grčkoj, Francuskoj, Španiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kini, Rusiji…

U zajedničkom nastupu sa sestrom Bojanom, pobedio je u serijalu takmičenja Ja imam talenat (2012). Dobitnik je Konstantinovog priznanja Grada Niša i kompanije Filip Moris za ostvaren akademski uspeh, društeni angažman i postignute rezultate za školsku 2011/2012. Dobio je medalјu od vrhovnog Atamana ruske Kozačke vojske 2012. Učestvovao je na oko 50 takmičenja u zemlјi i inostranstvu gde je u najvećoj meri osvajao laureate: I mesto na Svetskom trofeju u Španiji 2010, II mesto na Svetskom kupu u Kanadi 2013, II mesto na Međunarodnom takmičenju u Ukrajini 2011/2013, I mesto na Internacionalnom takmičenju za harmoniku u Sloveniji i Grčkoj 2010, I mesto na Internacionalnom takmičenju za harmoniku ”Zvezdane Staze” u Kragujevcu 2010.

Author: KvCafe