Uprkos padu cene gasa od 23%, cena grejanja u Kraljevu nepromenjena

Uoči početka grejne sezone, 15. oktobra, izvesno je da će se Nišlije, Jagodnici i Zrenjaninci grejati jeftinije. Domaćinstva u Jagodini priključena na toplane grejanje će plaćati za dva dinara jeftinije, u Zrenjaninu za šest, dok Nišlije očekuju cenu nižu i do 30 odsto.

Za razliku od njih, računica toplane u Leskovcu pokazuje da grejanje treba da poskupi za 40 para, a zagrevanje poslovnog prostora da pojeftini za 20 do 30 odsto. Kragujevčani će novu cenu saznati narednih dana, ali očekuju da će im grejanje biti skuplje za 8,4 odsto, dok će njihove komšije koje greju poslovni prostor plaćati skoro 10 odsto manje.

Računica pokazuje da bi druge toplane mogle da se povedu za niškom i jagodinskom i pojeftine grejanje, jer je gas, koji većina toplana koristi za grejanje, od početka godine pojeftinio za 23 odsto, a nova metodologija za izračunavanje cene grejanja u svom varijabilnom delu propisuje direktnu zavisnost od cene energenata. Uprkos tome cena grejanja u Kraljevu ostaje nepromenjena.

Jovan Jovanović, predsednik niškog Centra za zaštitu potrošača „Forum”, kaže, da bi grejanje moglo da bude i jeftinije da u cenu koju plaćaju krajnji potrošači ne ulaze troškovi zarada zaposlenih, njihove jubilarne nagrade, nenaplaćena potraživanja…

– Troškovi zarada i naknada zarada (bruto) su preveliki, jer osim velikog broja zaposlenih (procena je da je trećina radnika u toplanama višak), neprihvatljivo je i da prosečna zarada u toplanama bude veća od prosečne plate u gradu gde se toplana nalazi – objašnjava Jovanović.

Nije u redu ni da se od građana, koji su nezaposleni, traži da daju novac za jubilarne nagrade zaposlenima, kaže on i dodaje da nema osnova da potrošači kroz cenu plaćaju i trošak nenaplaćenih potraživanja.

Na spisku opravdanih fiksnih troškova pojedinih toplana nalaze se i naknade članova Nadzornog odbora, solidarna pomoć… Iako većina toplana uporno odbija da prizna, saznaje se da se u krajnjoj ceni i danas nalaze troškovi donacije i sponzorstva, reprezentacije, oglašavanja, dnevnice za službi put, radničke sportske igre.

Prema zakonu potrošači bi morali da plaćaju samo ono što je trošak grejanja (nabavka ogreva, amortizacija, remonti…), jer se može naplatiti samo stvarno izvršena usluga, a ne i ono što neko drugi nije platio. Umesto da daljinsko grejanje bude najjeftinije, ono je postalo najskuplje, zbog čega sve veći broj korisnika podnosi zahtev za raskid ugovora, kaže Jovanović.

– Poseban diskriminatorski stav izražen je u usvojenoj metodologiji o određivanju cene grejanja i to u delu koji propisuje uslove i pravila za promenu cena. Nedopustivo je da zbog porasta varijabilnog dela ona može da bude povećana samo kada se ukupna cena energenta uveća za više od tri odsto, a obavezno, ukoliko se smanji za više od pet odsto. Ovaj procenat mora da bude jednak u oba slučaja, pa bilo da je on tri ili pet odsto – kategoričan je Jovanović.

Ovakvim odnosom prema korisnicima daljinskog grejanja, pokazuje se da toplane veruju da potrošači postoje zbog njih, a ne oni zbog potrošača, kaže prvi čovek „Foruma” i dodaje da zbog visokih cena grejanja sve veći broj potrošača u Srbiji isključuje radijatore.

Najčešće to traže oni koji žive sami u stanovima nezadovoljni uslugama toplana (plaćaju cele godine, a toplane čekaju da spoljna temperatura padne ispod 12 stepeni da bi grejale), kao i oni koji smatraju da im je jeftinije da se greju na struju.

Author: KvCafe