ZAVRŠENA KONZERVACIJA STUDENIČKOG JEVANĐELJA

Završena je konzervacija Studeničkog četvorojevanđelja iz prve polovine XVI veka, jedine sačuvane rukopisne knjige iz stare biblioteke Manastira Studenica. Posredovanjem Narodnog muzeja Kraljevo, Odeljenje za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije, završilo je kompletan proces konzervacije knjige, u kojem su učestovali Milan Milosavljević, konzervator i Zvonimir Ratković, knjigovezac restaurator, uz konsultaciju sa Željkom Mladićevićem, načelnikom odeljenja. Ovom prilikom knjiga je i mikrofilmovana, a Jevanđelje je krajem novembra vraćeno manastiru Studenica. Projekat je kompletno finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

rest 1

Svako od četiri jevanđelja počinje kvadratnom zastavicom dekorisanom motivom prepletene lozice

Studeničko jevanđelje je srpskoslovensko rukopisno naprestolno jevanđelje, ispisano resavskim pravopisom na 407 listova hartije, krupnim ustavnim kaligrafskim pismom, sredinom XVI veka. Tekstovi četvorice jevanđelista Mateja, Marka, Luke i Jovana počinju predgovorima arhiepiskopa Teofilakta Ohridskog. Početak svakog jevanđelja istaknut je bogato kolorisanom ornamentalnom kvadratnom zastavicom ispunjenom prepletnom lozicom, kao i raskošnim inicijalnim slovom na početku teksta. Iluminaciju je radio dobar crtač koji je imao izvanredan smisao za boje i bio sklon plemenitim odnosima kobaltno plave i zlata, čime se odlikuje staro srpsko monumentalno slikarstvo.

rest2

Knjiga je prepovezana početkom XIX veke, a sada je izvršeno novo prepovezivanje knjige nakon konzervacije poveza i svakog lista jevanđelja posebno

O značaju knjige svedoči nam restauracija njenih listova i poveza početkom XIX veka. Knjigu je prepovezao Mojsije Ivanović 1824 godine u manastiru Kaleniću, o čemu postoji zapis u samom rukopisu. Drvene korice su presvučene mrkom kožom sa utisnutim krstastim ornamentom. Nikanor Ružičić, rektor beogradske bogoslovije i episkop žički, ostavio je zapis na stranicama rukopisa o svojim posetama manastiru Studenica 1886. i 1887. godine.

Narodni muzej Kraljevo

Author: KvCafe